Ball Mason jar, Amerika kedvenc befőttesüvege

Pár éve feltűnt, hogy nagyon sok befőttesüvegből készített kreatív posztban Ball befőttesüveget használnak. Ahogy újra és újra szembejött velem, egyre jobban megtetszett nekem is, és elkezdett foglalkoztatni, vajon minek köszönheti ezt a nagy népszerűséget.

ball mason jar befőttesüvegből váza

Mi áll a név mögött?

1858 előtt még csak csatos befőttesüvegek léteztek, amikkel a tartósítás sikere bizonytalan volt. Ebben az évben John Landis Mason feltalálta, majd szabadalmaztatta a csavarmenetes változatot, amivel az ételek minőségének megőrzése már nem volt kérdés. Az angol nyelv a mai napig megőrizte a feltaláló a nevét, így a befőttesüveget egyszerűen Mason jarnak nevezik. A szabadalmi védelem aztán 20 évvel később lejárt, amiről a buffalói The Ball Brothers Glass Manufacturing Company is értesült, és 1884-ben elkezdték gyártani a cég nevével jelzett üvegeket.

ball mason jar befőttesüveg logó
A márka logója az évek során sokszor átalakult, de 1960 óta változatlan.

Különös, hogy a legismertebb Ball terméket már nem a vállalat gyártja. 1993-ban létrehoztak egy spin-off-ot a konzervipari termékek részére, az Alltrista Corporationt, amit aztán 2002-ben átneveztek Jarden Corporationre. Az összes Ball befőttesüveg az ő gyáraikból származik.

A Ball Mason befőttesüveg népszerűsége 130 éve töretlen, azonban két kiemelkedően sikeres időszaka is volt, amik a pénzügyi válságokhoz köthetőek. A 2013-as év aztán sosem látott eladásokat produkált, amit egyben a „csináld magad”-mozgalom elterjedésének is köszönhet a gyártó.

ball mason jar befőttesüveg

Napjainkban már rengeteg változatban kaphatók a Ball névvel fémjelzett üvegek: van klasszikus és széles szájú, sok helyen a színtelen mellett kék, zöld és lila árnyalatokban is megtaláljuk, változatos méretben és formában, hogy minden célnak megfeleljenek (a mécsestől a vattapamacs tartóig). Mondhatni egy egész iparág épül rá, és egyre csak jönnek az újabb és újabb kiegészítők: pumpa, hogy könnyedén szappantartót készíthessünk az üvegből, lyukas fedél, hogy egy szívószálat keresztülvezetve stílusos parti kiegészítő legyen, to-go tető, hogy kávénkat útközben is el tudjuk fogyasztani. Ebből is látszik, hogy egy üveg rengeteg lehetőséget rejt. Ha meguntuk egy-egy funkciójában, akkor egy alapos mosogatás után egész más célra is használhatjuk.

Ahogy forgatjuk az üveget négy mintát fogunk látni. Az első a hamisítatlan Ball márkajelzés alatta a MASON felirattal, tőle balra uncia és cup (csésze), jobbra pedig a metrikus rendszer szerinti űrmérték beosztást találjuk, így mérőpohárként is használható vagy, ha sütemény-mixet készítünk, egyből látjuk, mennyit kell az egyes hozzávalókból beletölteni. A negyedik minta pedig nem más, mint egy gyümölcsös összeállítás szőlőből, almából, körtéből, cseresznyéből és eperből.ball mason jar befőttesüveg

ball mason jar befőttesüveg

A kupakról is érdemes néhány szót ejteni. Az itthon kapható egy darabból álló fedelekhez képest a Ballé két részből áll, a fedő részből és a csavaros részből. A fedő rész úgy van kialakítva, hogy ha lenyomod az ujjaddal, ki tudod préselni az üvegben maradt levegőt, viszont a belső felén található gumiréteg miatt nem tud visszaáramlani. Ezzel pedig gyakorlatilag nincs esélye annak, hogy a befőtt tartalma bepenészedik, tönkre megy.

Nagy szívfájdalmam volt, hogy itthon egyáltalán nem lehet kapni, de annyit már elárulhatok, hogy ez rövid időn belül változni fog. 🙂

A szöveg forrása:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_Corporation
  2. http://www.countryliving.com/shopping/antiques/a36246/canning-jars-collectors-guide/
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_Brothers
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Mason_jar
  5. https://www.freshpreserving.com/on/demandware.static/-/Sites-BALL-Library/default/dw3508282f/assets/TimelineOfLidTechnology.pdf
  6. https://www.freshpreserving.com/about-us.html
  7. http://vs.hu/magazin/osszes/a-fel-vilag-ezt-csavarja-1107#!s5
  8. http://homesteadingatredtailridge.blogspot.hu/2012/01/canning-101-why-2-piece-lids.html

A képek forrását megtalálod a képre kattintva.

 

Vélemény, hozzászólás?