A Ball befőttesüvegről

ball mason jar befőttesüveg

A Ball befőttesüveg története egészen a 19. századik nyúlik vissza. 1858 előtt még csak csatos befőttesüvegek léteztek, amikkel a tartósítás sikere bizonytalan volt. Ebben az évben John Landis Mason feltalálta, majd szabadalmaztatta a csavarmenetes változatot, amivel az ételek minőségének megőrzése már nem volt kérdés. Az angol nyelv a mai napig megőrizte a feltaláló a nevét, így a befőttesüveget egyszerűen Mason jarnak nevezik. A szabadalmi védelem aztán 20 évvel később lejárt, amiről a buffalói The Ball Brothers Glass Manufacturing Company is értesült, és 1884-ben elkezdték gyártani a cég nevével jelzett üvegeket.

ball mason jar befőttesüveg logó
A márka logója az évek során sokszor átalakult, de 1960 óta változatlan.

Különös, hogy a legismertebb Ball terméket már nem a vállalat gyártja. 1993-ban létrehoztak egy spin-off-ot a konzervipari termékek részére, az Alltrista Corporationt, amit aztán 2002-ben átneveztek Jarden Corporationre. Az összes Ball befőttesüveg az ő gyáraikból származik.

A Ball Mason befőttesüveg népszerűsége 130 éve töretlen, azonban két kiemelkedően sikeres időszaka is volt, amik a pénzügyi válságokhoz köthetőek. A 2013-as év aztán sosem látott eladásokat produkált, amit egyben a „csináld magad”-mozgalom elterjedésének is köszönhet a gyártó.

ball mason jar befőttesüveg

Ahogy forgatjuk az üveget négy mintát fogsz látni. Az első a hamisítatlan Ball márkajelzés alatta a MASON felirattal, tőle balra uncia és cup (csésze), jobbra pedig a metrikus rendszer szerinti űrmérték beosztást találjuk, így mérőpohárként is használhatod vagy, ha sütemény-mixet készítesz, egyből látjod, mennyit kell az egyes hozzávalókból beletölteni. A negyedik minta pedig egy gyümölcsös összeállítás szőlőből, almából, körtéből, cseresznyéből és eperből.ball mason jar befőttesüveg
ball mason jar befőttesüveg

Néhány szó a kupakról. Az itthon kapható egy darabból álló fedelekhez képest a Ballé két részből áll, a fedő részből és a csavaros részből. A fedő rész úgy van kialakítva, hogy ha lenyomod az ujjaddal, ki tudod préselni az üvegben maradt levegőt, viszont a belső felén található gumiréteg miatt nem tud visszaáramlani. Ezzel pedig gyakorlatilag nincs esélye annak, hogy a befőtt tartalma bepenészedik, tönkre megy. A gumiréteg BPA (Bisphenol A) mentes, ami az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, és veszélyes lehet a hormonháztartásra.

ball mason jar befőttesüveg kupak tető

A befőzés mellett ezernyi más célra használhatod a Ball üvegeket. Itt találod az én 10 kedvenc ötletemen, itt összeszedtem a festett befőttesüveg ötleteket, ebben a bejegyzésben pedig leírtam, hogyan tudod lefesteni az üveget, majd csiszolással kiemelni az írást.

Szeretnél Te is Ball befőttesüveget? Kattints ide!